Martens van Vliet, B.J.-
2004.0103
  bron verwerkt

 

 

 

Zaterdag 3 januari 2004 om 14 u hielden het Comité Behoud Lucasbolwerk (Maria de Bruin) en de Stichting Singelgebied Utrecht (Theo Haffmans) een demonstratieve bijeenkomst op het Lucasbolwerk. Er waren ongeveer vijftig belangstellenden aanwezig. Beide organisaties hadden Martens van Vliet gevraagd daar iets te zeggen. Dit was zijn tekst:

Demonstranten, ik vraag uw aandacht voor enkele minuten!
Er moet meer in de oostelijke binnenstad kunnen worden geparkeerd. Meer door forensen en door bewoners, ook al hebben zij twee of drie auto's per familie, en meer door bezoekers. Als er op straat geen plaats meer is, dan in een nieuw te bouwen garage. Meer klanten moeten uit de omliggende plaatsen per auto naar deze binnenstad worden gelokt. Verdiend zal er moeten worden door de winkelketens vooral, die worden geleid door klerken in kostbaar lijkende gebouwen langs de Rijkswegen.
Dit alles omvat de wensen van de meerderheid van de politieke partijen in de Raad. Ze willen hier een garage en hun plannen daarvoor willen zij gewichtig laten zijn door ze 'een visie' te noemen.
Het waren in de jaren 1960 de VVD, de Partij van de Arbeid en de voorlopers van het CDA die verantwoordelijk waren voor het vernietigen van de bebouwing tussen het station en 't Vreeburg.
Was het maar bij de bouw van Hoog Catharijne gebleven! De gemeente bevorderde daarna dat het verkeer zijn tol eiste: Wijk C ten noorden van de Waterstraat viel ten offer, de historische voorplaats van het Stadhuis is ons afgenomen en ook de Lange Jansstraat en de Korte Nieuwstraat liet het stadsbestuur verbreden ten behoeve van het verkeer en architecten bedierven daarna de gevelwanden.

Nu is dan het Lucasbolwerk, hier aan de binnenzijde van de singel, aan de beurt om te worden aangetast door de drie partijen die ik noemde, onder aanvuring van een collega-partij die zich schaamteloos Leefbaar noemt.
De welvaart van de middenstand in de binnenstad heeft altíjd al op het spel gestaan, los van de bereikbaarheid per auto. De middenstand immers kómt, en de middenstand gáát. Dé oorzaak van het verdwijnen van de zelfstandige winkelier en de opkomst van de winkelketens is dat voor winkeloppervlakte een buitensporig groot bedrag moet worden betaald. Die uitgaven zullen door de winkelende mensen met opengesperde beurzen moeten worden vergoed en een garage moet als vliegwiel dat geld-uitgeven aandrijven.
Het bouwen van een garage in de binnenstad getuigt van ouwerwetse opvattingen uit een tijd dat het autoverkeer nog de moloch was die het oppergezag in de straten van de binnenstad uitoefende. Vandaag heeft de auto in de stad afgedaan als voertuig voor het boodschappendoen en worden de inkopen weer lopend, met de fiets en met gebruikmaking van de autobus gedaan. Het naderen van de stad in een auto behoort, demonstranten, naar mijn overtuiging te eindigen in een doodlopend transferium bij de Rijksweg en niet brutaalweg in een binnenstadspark dat als cultureel erfgoed is aangewezen. Het moet afgelopen zijn met het steeds verder aantasten van onze historische omgeving. Weg met het idee van openbare parkeergarages in de binnenstad. Weg met alle plannen van Raad en stadsbestuur voor het Lucasbolwerk.

Redevoering door Martens B. J. van Vliet, uitgesproken op 03-01-2004 tijdens een demonstratieve bijeenkomst op het Lucasbolwerk

ag0204